Verschil tussen budgetbeheer en bewindvoering

In deze blog leggen we het verschil uit tussen budgetbeheer en bewindvoering en leggen we uit hoe onze diensten als budgetbeheerder jou op weg kunnen helpen naar financiële vrijheid, zonder schulden.

Wat is budgetbeheer?

Een dienst waarbij wij als budgetbeheerder jouw inkomsten en uitgaven beheren. Dit betekent dat we de rekeningen betalen, helpen met sparen voor toekomstige uitgaven en samen met jou een realistisch budget opstellen. Het doel is om te helpen financiële stabiliteit te bereiken, schulden te voorkomen of te verminderen en jouw financiële zelfstandigheid te vergroten.

Jouw rol bij budgetbeheer

Als jouw budgetbeheerder werken we samen met jou om een haalbaar budget op te stellen. Dit betekent dat je invloed hebt op hoe jouw geld wordt beheerd. We bespreken samen het leefgeld bedrag je wekelijks of maandelijks nodig hebt en hoe we dit kunnen realiseren binnen jouw budget. Ook onderhandelen we met schuldeisers en helpen bij het opstellen van afbetalingsplannen, waarbij jouw wensen en mogelijkheden centraal staan.

Wat doet een bewindvoerder?

Bewindvoering is een wettelijke maatregel voor mensen die niet in staat zijn hun eigen financiën te beheren, vaak vanwege psychische, lichamelijke of verstandelijke beperkingen. In dit geval wordt een bewindvoerder door de rechtbank aangesteld om alle financiële beslissingen te nemen. Wat mag een bewindvoerder wel en niet? Deze persoon beheert het vermogen, betaalt de rekeningen en zorgt voor alle financiële zaken van de betrokkene. Globaal is dit wat een bewindvoerder doet, per persoonlijke situatie kan dit natuurlijk iets verschillen.

Benieuwd naar de duur van bewindvoering en wat je kunt verwachten? In tijden van financiële onzekerheid is het begrijpelijk dat je je afvraagt hoe lang bewindvoering duurt en hoe het proces verloopt. In een eerder artikel schreven wij hier uitvoerig over.

Verschil tussen budgetbeheer en bewindvoering

Het voornaamste verschil is de mate van controle en zelfstandigheid. Bij budgetbeheer, zoals wij bieden, werk je actief samen met ons en behoud je een grote mate van autonomie over je financiën. Bij bewindvoering daarentegen, neemt de bewindvoerder alle financiële beslissingen en is er minder ruimte voor eigen inbreng.

Bewindvoering omzetten naar budgetbeheer

Voor mensen die onder bewindvoering staan en meer controle over hun financiën willen, is overstappen naar budgetbeheer een optie. Dit proces vereist een beslissing van de rechtbank, waarbij gekeken wordt of de persoon in staat is om met enige ondersteuning zelf beslissingen te nemen over zijn of haar financiën.

Budgetbeheer kosten

De kosten variëren afhankelijk van de complexiteit van jouw financiële situatie en de specifieke diensten die je nodig hebt. Bij ‘Bestbudgetbeheer’ streven we ernaar transparant te zijn over onze tarieven. We bieden een duidelijk overzicht van de kosten, zodat je precies weet wat je kunt verwachten. Onze prijzen zijn concurrerend en we richten ons op het bieden van waarde, waardoor je meer controle krijgt over je financiën zonder verborgen kosten.

Hoeveel leefgeld bij budgetbeheer?

Dit bedrag is persoonlijk en wordt bepaald op basis van jouw inkomsten, uitgaven en specifieke situatie. Samen bepalen we een realistisch bedrag dat zorgt voor een balans tussen je dagelijkse behoeften en je financiële doelen. We zorgen ervoor dat alle noodzakelijke uitgaven worden gedekt en streven ernaar om een comfortabel en haalbaar leefgeld te bieden, zodat je zonder zorgen kunt leven terwijl je aan je financiële stabiliteit werkt.

Er is dus een duidelijk verschil tussen budgetbeheer en bewindvoering. Zowel budgetbeheer als bewindvoering hebben hun eigen rol in financieel beheer. Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie kan één van deze opties beter bij je passen. Bij ‘Bestbudgetbeheer’ staan we klaar om je te helpen de juiste keuze te maken.

Heb je vragen of wil je meer weten over onze budgetbeheerdiensten? Neem vandaag nog contact met ons op voor een intake.